Salgótarjáni Atlétikai Club

Futamgyőzelemmel hangoltunk a hazai rendezésű ligafutamra

Mezei Liga, 2. forduló, Nemesvámos

A Veszprém melletti Nemesvámoson a második fordulóját is megrendezték a Mezei Futó Magyar Ligának, ahol a salgótarjáni Mag Viktória futamgyőzelemmel zárt, így esélyesként várhatja a november 24-ei hazai fordulót is.
Remek időjárás és kanyargós pálya jellemezte a legjobb magyar mezei futók viadalát. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club által szervezett versenyen a résztvevői létszám a rendezők minden várakozását felülmúlta, a futók száma meghaladta a négyszázat. A rendezők jól belátható, természetes és mesterséges akadályokkal tarkított pályát építettek. Az útvonal két híd érintésével átvezetett egy patakon, egy fáskerten és egy dombos szakaszon is.

DSC_7378

Mag Viktória (Salgótarjáni Atlétikai Club, középen) remek hajrájának köszönhetően nyerte meg az ifisták versenyét

A serdülő, ifjúsági, junior- és felnőtt ligaversenyekre összesen 220 versenyző adta le a nevezését. A Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) öt, míg a Zenit SE két futóját indította el.

A legjobb eredményt Mag Viktória érte el, a SAC-os elsőéves ifista okos versenyzéssel diadalmaskodott. Sramkó Tibor – tájfutásban is jeleskedő – tanítványa folyamatosan az élbolyban haladt, majd a hajrában robbantott, és állva hagyta utolsó riválisát is, így tavalyi bronzát aranyra cserélte. Testvére, Fruzsina a nyolcadik hely környékén kezdett, majd fokozatosan előzgetett, végül a negyedik pozícióban ért célba. Viktória ezzel egyébként második futamgyőzelmét szerezte a ligák történetében, az előző szezonban Gödöllőn tudott nyerni, egy évvel azelőtt pedig csapattársa, Barta Luca szerezte meg a megye első ligagyőzelmét.

Nem sokon múlt a Zenit SE első pontszerzése, Nemesvámoson a serdülőkorú Balla István is szívós versenyzéssel rágta át magát a mezőnyön, végül egyetlen pozícióval maradt le a pontokról a 46 fiú között.

DSC_7349

A serdülő fiúknál három salgótarjáni is elindult a negyvenhat fős mezőnyben

A Mezei Futó Magyar Liga versenysorozata november 24-én, Salgótarjánban folytatódik, a harmadik futam egyben az év utolsó állomása is lesz, a sorozat márciusban folytatódik, majd a kecskeméti országos bajnoksággal zárul.

A szervezők és a tarjáni futók is gőzerővel készülnek már a hazai futamra, amelyre a Tóstrandon, a horgásztó környékén, valamint a strand területén kerül sor. Már az ország különböző részeiről érkeztek nevezések, de természetes a SAC és a Zenit is elindítja legjobbjait.

A salgótarjáni önkormányzat által is támogatott rendezvényen a ligafutamok mellett a fiatalabbakra is gondoltak a SAC szervezői, így a 9–12 évesek is versenyezhetnek majd a Sport XXI-es futamokban, amelyre kivételesen régiótól függetlenül várják a klubok nevezéseit. A tarjániak valamennyi korcsoportban érdekeltek lesznek, a 9 évesektől egészen a felnőttekig.

A Magyar Atlétikai Szövetség kiemelt programjának számító ligában egyébként futamonként az első nyolc helyezett szerez pontot, és az öt futam négy legjobb eredménye számít majd be a végelszámolásba, ahol a legjobbak pénzdíjat szereznek klubjuknak. A felnőtteknél az egyes futamok is pénzdíjasak, ami csábító az ország legjobb futóinak számára is.

A díjátadáson a tervek szerint a szakág helyi kiválóságai adják majd át a díjakat. A kétszeres olimpikon hosszútávfutó, Mecser Lajos 11-szer nyert mezei futó országos bajnokságot, ebből nyolcat sorozatban. Kadlót Zoltán mezei világbajnokságon is szerepelt, emellett pedig ő tartja a félmaratoni országos csúcsot.

A SAC-os eredmények
Újoncok és serdülők (2004-06). Lányok (50 induló, 3 km): 22. Kovács Gyöngyvirág 11:42 perc. Fiúk (46, 4 km): 16. Simkó Máté Boldizsár 14:01.
Ifjúságiak (2002-03). Lányok (16,4 km): 1. Mag Viktória 13:36 … 4. Mag Fruzsina 14:08.
Felnőttek (1999-ben és korábban születettek, 7 km). Férfiak (21): 14. Klis Krisztián 23:15.

Album

Hozzászólás